Ενδιαφερουσες τοποθετησεις στην εκδηλωση της Περιφερειας για το 1ο Συμφωνο Ακεραιοτητας σε εργο ΕΣΠΑ

Τη σημασία και τις προκλήσεις της εφαρμογής του 1ου Συμφώνου Ακεραιότητας σε έργο συγχρηματοδοτούμενο από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔΕΠ) της Περιφέρειας Αττικής με την υποστήριξη της Διεθνούς Διαφάνειας- Ελλάδος (ΔΔ-Ε), την Πέμπτη, 21 Μαρτίου στην αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Τόπας, έγιναν εισηγήσεις από εκπροσώπους φορέων αλλά και καίριες παρεμβάσεις από το κοινό σχετικά με τη μελέτη, τον προγραμματισμό και την επικείμενη εκτέλεση του έργου. Το έργο αφορά στην Κατασκευή Δικτύου Ομβρίων σε περιοχές των Δήμων Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου-Ταύρου, ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα κοστίσει περίπου 6 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 μηνών από την έναρξη των εργασιών.
Κατά την έναρξη της ημερίδας, η κα. Ζέφη Νικολάου, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Διαφάνειας- Ελλάδος, απεύθυνε χαιρετισμό δηλώνοντας σχετικά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία: «Η πρόταση της Διεθνούς Διαφάνειας στο πρόβλημα των «μη καθαρών» δημοσίων συμβάσεων είναι το Σύμφωνο Ακεραιότητας. Πρόκειται για μια καλή πρακτική, που άρχισε να αναπτύσσει η οργάνωση τη δεκαετία του ’90 και την οποία συνεχίζει να εξελίσσει. Προτείνεται ως προληπτικός μηχανισμός σε κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας στην εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων. Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών, που λειτουργεί ως Ανεξάρτητος Παρατηρητής, είναι καταλυτικός».
Με την σειρά της, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, εκπροσωπώντας την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου κα. Καλλιόπη Σταυροπούλου, , καλωσόρισε τους καλεσμένους, αναφέροντας ότι: «Μεταξύ των πρωτοβουλιών μας, επιλέξαμε να συμμετέχουμε ως μόνος φορέας της ελληνικής Πολιτείας στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας για καθαρές δημόσιες συμβάσεις. Επιλέξαμε να εφαρμόσουμε αυτό το όργανο κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφανούς άσκησης διοίκησης σε ένα κορυφαίο έργο υποδομής το οποίο υλοποιείται σήμερα».
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι πρακτικές και τα εργαλεία ενίσχυσης της διαφάνειας στον δημόσιο τομέα, όπου η Συντονίστρια του Προγράμματος «Σύμφωνο Ακεραιότητας» της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος, Μαρία Νίνη, ανέλυσε την ιδιαίτερη ιστορία και τη μεγάλη σημασία του Συμφώνου Ακεραιότητας ως εργαλείου διεθνούς διαφάνειας, τονίζοντας ότι: «Διαφθορά στις δημόσιες συμβάσεις δεν σημαίνει μόνο απώλεια χρημάτων. Σημαίνει ότι οι ανάγκες των πολιτών δεν λαμβάνονται δεόντως υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό και την προτεραιοποίηση των έργων. Μπορεί, επίσης, να σημαίνει χαμηλότερη ποιότητα προϊόντων, υπηρεσιών ή έργων, γεγονός που βαίνει σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών».
Ο κ. Δημήτρης Δρόσης, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔΕΠ) Περιφέρειας Αττικής, παρουσίασε το σκεπτικό πίσω από την καινοτόμα αυτή δράση της Περιφέρειας λέγοντας ότι: «Η διαφθορά βλάπτει σοβαρά την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολο της, υπονομεύοντας τη Δημοκρατία», ενώ αναφερόμενος στους στόχους της συγκεκριμένης ενέργειας, δήλωσε πως: «Επιδιώκουμε την ενημέρωση των πολιτών. Σκοπός είναι να αποτυπώσουμε τα οφέλη και τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από το συγκεκριμένο εγχείρημα, να ενισχύσουμε τον έλεγχο σε όλα τα στάδια ενός δημοσίου έργου, να ενισχύσουμε το brand name του ΕΣΠΑ και να επιταχύνουμε την υλοποίηση των έργων».
Το πρώτο μέρος της ημερίδας έκλεισε με την ομιλία του κ. Γιάννη Σελίμη, Επιθεωρητή Ελεγκτή, Συντονιστή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας ΣΕΕΔΔ, ο οποίος χαρακτήρισε το Σύμφωνο Ακεραιότητας ως «Μια δράση ισχυρού συμβολικού χαρακτήρα που σηματοδοτεί το πέρασμα από τα λόγια στην πράξη, σε μία στιγμή που ο εσωτερικός έλεγχος στη χώρα μας επανατοποθετείται».
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αφορούσε κυρίως στην παρουσίαση του εν λόγω έργου. Η κα. Αμυγδαλιά Δεληγιώργη, Προϊστάμενη Διεύθυνσης Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής ανέφερε πως οι περιοχές έχουν πληγεί πολλάκις από πλημμύρες, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι: «Με το υπό κατασκευή έργο αυτό θα λυθεί, ενώ θα ενισχυθούν και άλλα δίκτυα». Η κα. Εμμανουέλα Παπαδοχατζάκη, Δικηγόρος, Νομική Σύμβουλος-Παρατηρητής του προγράμματος «Σύμφωνο Ακεραιότητας» της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος, κάνοντας λόγο για τη διαδικασία επίβλεψης του έργου, ανέφερε ότι: «Το Σύμφωνο Ακεραιότητας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημοσιοποίηση εκθέσεων που συντάσσει ο Ανεξάρτητος Παρατηρητής μετά την ολοκλήρωση κάθε φάσης της εκτέλεσης της σύμβασης. Οι εκθέσεις αναρτώνται στις ιστοσελίδες του Ανεξάρτητου Παρατηρητή και της Περιφέρειας δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα παρακολούθησης ενός έργου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί, ακόμη και αν οι σχετικές πληροφορίες είναι δημοσιευμένες, είναι δύσκολο για έναν πολίτη να τις βρει και να τις αξιολογήσει».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Νικόλαος Μαλατέστας, Νομικός Εκπρόσωπος της Μελετήτριας Εταιρείας παρουσίασε διεξοδικά τη φυσιογνωμία του έργου, τονίζοντας πως «Οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν είναι μεγάλες για να μπορέσει να γίνει το έργο πραγματικότητα», ενώ ο κ. Λευτέρης Βρέντας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ανάδοχης εταιρείας, αναφέρθηκε εν συντομία στην υλοποίηση του έργου, δηλώνοντας αισιόδοξα ότι: «Ελπίζω πως μέσα από την καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί με επιτυχία».

Τις εκτιμήσεις, τις ανησυχίες τους αλλά και την αναγκαιότητα λήψης συλλογικής ευθύνης για τις υποδομές στη διαχείριση αντιπλημμυρικών έργων αλλά και την εφαρμογή ενός εργαλείου, όπως το “Σύμφωνο Ακεραιότητας”, εξέφρασαν  ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη,  κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, και ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, κ. Ανδρέας Ευθυμίου. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στη σημασία του αντιπλημμυρικού έργου που θα υλοποιηθεί στις περιοχές των δυο δήμων με την πιλοτική εφαρμογή του ΣΑ υπογραμμίζοντας πως παρά τη δυσκολία του θα λύσει το πρόβλημα στην περιοχή σε συνδυασμό με το έργο στον φαληρικό κόλπο.