Επιτραπεζιο παιχνιδι “Ο Υπερασπιστης των Διαγωνισμων”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εθνικές κυβερνήσεις διαθέτουν κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση δημοσίων έργων, όπως για παράδειγμα σχολείων, νοσοκομείων, σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φραγμάτων. Σε επενδύσεις αυτής της κλίμακας, ο κίνδυνος εκτεταμένης διαφθοράς είναι μεγάλος.

Διεφθαρμένες εταιρίες με πολιτικές διασυνδέσεις είναι σε θέση να κερδίσουν διαγωνισμούς εις βάρος των ανταγωνιστών τους. Σε άλλες περιπτώσεις, πολλές εταιρίες του ίδιου κλάδου συνεργάζονται και νοθεύουν  τους διαγωνισμούς, έτσι ώστε να πάρει η κάθε μια τους ένα μέρος της πίτας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος των δημόσιων υπηρεσιών έως και 50%. Υπολογίζεται ότι η διαφθορά μόνο στις δημόσιες συμβάσεις κοστίζει στους Ευρωπαίους πολίτες έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Η κοινωνία των πολιτών και οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν να αλλάξει αυτό ζητώντας περισσότερη διαφάνεια και ακεραιότητα στη διαχείριση των δημόσιων κονδυλίων. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες: με εργαλεία, όπως το Σύμφωνο Ακεραιότητας, οι πολίτες μπορούν να εμπλέκονται ενεργά στην παρακολούθηση των διαδικασιών σύναψης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων.

Ο «Υπερασπιστής των Διαγωνισμών» είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που βοηθά μέλη της κοινωνίας των πολιτών, μαθητές, σπουδαστές, δημοσιογράφους, ακτιβιστές και άλλους ενδιαφερόμενους πολίτες να μάθουν για τις δημόσιες προμήθειες και να εντοπίσουν τους κινδύνους διαφθοράς που μπορεί να προκύψουν.

Μέσα από τα μάτια ενός διευθυντή εταιρίας ή ενός υπεύθυνου τμήματος προμηθειών, οι παίκτες συνειδητοποιούν καλύτερα πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία στη διαδικασία εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων. Επίσης, αποκτούν καλύτερη κατανόηση των τρόπων καταπολέμησης της διαφθοράς.

Καθένας μπορεί να παίξει το παιχνίδι: το μόνο που χρειάζεται είναι να το κατεβάσει και να το τυπώσει.

Η αγγλική έκδοση του παιχνιδιού είναι διαθέσιμη εδώ 

Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, πάμε!